Welke waarde van je woning gebruik je voor het netto vermogen?
Als je een eigen huis hebt, dan kan dat zomaar een belangrijk onderdeel zijn van jouw netto vermogen. Maar hoe bepaal je zelf nu het beste de woningwaarde. Eerst maar eens een uitleg welke waarden er zijn:
Marktwaarde/verkoopwaarde
Dit is de waarde waarvoor het huis te koop wordt gezet en voor verkocht wordt. Ofwel wat iemand er voor betaald.
Taxatiewaarde
Dit is een belangrijke waarde voor het krijgen van een hypotheek. De taxatiewaarde laat je bepalen door een taxateur en hier zitten kosten aan verbonden. Dit is wel een betrouwbare waarde die de bank gebruikt om te bepalen hoe hoog jouw hypotheek mag worden.
Executiewaarde
Dit is de waarde waarvan de bank denkt dat je krijgt als jouw woning gedwongen moet worden verkocht. Dit is bijvoorbeeld als je jouw huis niet kan betalen.
WOZ-waarde
Dit is de waarde die de gemeente bepaald. Hier wordt de belastingen en de heffingen op gebaseerd. Dit is de waarde dit op jouw aanslag gemeentelijke belastingen staat en je doorgeeft aan de belastingdienst. Deze waarde wordt met een jaar vertraging bepaald. Dus de WOZ-waarde voor 2024 is de waarde die hoort bij het jaar 2023.
Als je kijkt naar welke waarde het meest betrouwbaar is om mee te nemen voor het bepalen van jouw netto vermogen, kies dan de WOZ waarde. Deze zal in de regel lager liggen dan de marktwaarde, maar die marge is in slechte tijden mooi meegenomen. Je komt dan niet voor verrassingen te staan. Je vindt deze waarde dus op het aanslagbiljet van de gemeente of op WOZ-waardeloket (wozwaardeloket.nl) daar kun je op postcode jouw WOZ-waarde van je woning vinden.
